onsdag den 19. september 2007

Done: Ting nr. 23

Beskriv dine oplevelser med 23 ting på din blog er opgaven i Ting nr. 23.
Det har været sjovt, svært og lidt stressende. Jeg ville gerne være lidt mere IT-haj-agtig, men jeg har vist været mere heldig end dygtig. Det er forbavsende, hvor meget, der kan lykkes, hvis man bare kaster sig ud i det.
Men det kan også gå rigtigt galt. Det har været dejligt at kunne stole på, at de mange ting, man skulle tilmelde sig og downloade, var ok. Sidsel (og bitter erfaring) har ellers lært mig, at man skal IKKE klikke "ok", "next" eller "yes, I agree" på nogen af de mange fristende pop-up-bokse, der dukker op på ens PC, bare man næsten åbner en browser. For der kan være virus i det hele. Men i 23 Ting svarer man yes, ok osv. - og det er jo så klart det hyggeligste.
Fællesskabet omkring 23 Ting har virket godt. Vi har været mange kollegaer i samme båd; herligt at få tips og triks over frokosten til at klare en udfordring.
Men nu er vi jo færdige, og det er helt trist. Hvad skal vi nu finde på?
Nogle har foreslået, at skabe et nyt 23-ting-koncept for folk, der arbejder med biblioteksbetjening af børn og familier. Det kunne være sjovt og nyttigt.

Hullabaloo i Second Life


For et år siden lykkedes det mig at oprette en avatar i Second Life. Fiskede navnet "Lotte Hullabaloo". Det er lidt sjovt at se sin avatar flyve rundt - teleporten er absolut det sjoveste. Jeg har også meldt mig ind et par grupper; "Librarians of Second Life" og "Danish Development and Evolution Team". Der er ingen adgangskrav :-)
Men jeg har endnu ikke fundet noget, der ellers giver mening derinde. Det første (virkelige) liv er stadig det mest fantastiske, udfordrende, overraskende og interessante. Heldigvis.

Megadeath, Massive Attack, Musik og Ting 21

Mange musiksider har jeg besøgt og brugt før. Bl.a. Da vil skulle finde ud af, hvem der havde lavet musikken til filmen om xperiementarium for børn. Det er et acid-polka-band fra Århus, som hedder Acid Bird. Men jeg havde ikke prøvet Last.fm før - og her kunne man i øvrigt hverken finde Acid Bird, Molvær eller Koppel, som var de første artistnavne, jeg søgte på. Men så klikkede jeg på Metallica stod på forsiden, og de er da ok. Det smarte ved Last.fm er, at man får tilbudt noget andet musik, der ligner det, man søger på. Ved Metallica dukker bl.a. Megadeath op - og det måske ikke lige mine favoritter. Massive Attack lytter jeg til gengæld meget til. Det er musik, der bliver bedre og bedre, og som både har energi og harmoni. Og her er funktionen med "musik der ligner" virkelig god. Masser af forslag til musik, som jeg ikke kendte, og som jeg nu har lyst til at undersøge.
Og virkelig smart med en radiokanal, der spiller ens yndlingsmusik. Mon det virker?


Ting 20 - lav (ikke) din egen podcast

Selvom jeg (næsten) er en IT-haj, springer jeg let over produktion af podcast. Monica har skrevet: NB! Der er pt. sikkerhedsproblemer med at køre Odeo Studio programmet fra HB - derfor er det ikke et krav, at du laver din egen podcast.

YouTube, TIng 19

Xperimentarium - ideværksted for børn - Multimediehuset er en fin film på knap 10 minutter, som Plotpoint Film Production har redigeret udfra ca. 16 timers optagelser. Børnene er hovedpersoner i filmen og de fortæller om deres ønsker og ideer til fremtidens bibliotek. Der er englske undertekster. Filmen er også udgivet på DVD med ekstramateriale: projektbeskrivelse og udskrift af nogle af børnenes udsagn om modellerne.

Xperimentarium: Børns ideer om fremtidens Bibliotek

Hovedbiblioteket skal i 2014 flytte ind i et helt nyt og større hus på Århus Havn – Multimediehuset, som bl.a. skal blive et særligt sted for børn, der appellerer til leg, oplevelse og læring.
Derfor inviterede vi børn til et ”eksperimentarium, hvor de kunne fortælle og vise, hvad de ønsker sig af fremtidens bibliotek. Der var åbent en uge i sommerferien 2007.
Målet var at indsamle børns ideer om indhold, indretning og kompetencer i det kommende Multimediehus. Det er altså ideerne, der er det vigtigste - ikke formen. De kreative metoder blev brugt for at udvikle og udtrykke ideerne, ikke for at udvikle børnenes kunstneriske talenter.

Hvad gik Eksperimentariet ud på?
Eksperimentariet var et værksted, hvor børnene havde mulighed for gennem leg at omsætte visioner og fantasi om rumlighed, størrelsesforhold, dimensioner, indretning, kompetencer, møbler, beplantning eller belysning i det nye Multimediehus på forskellig vis i de fem "zoner" i værkstedet:

- 2-dimensionelt gennem skitser, tegninger, foto mv. Vi reflekterede og forarbejdede digitale billeder og print fra 3D-byggepladsen. Vi kunne benytte os af farver, papir, 'stencils', mønstre, collageteknik, printede tekster fra typografiworkshoppen, scanning og kopiering af objekter, software til billedforarbejdning.

- 3-dimensionelt gennem modelbygning af bibliotekets egne genbrugsmaterialer, rester, kasserede materialer, pap, kasser, plastic, bøger, blade m.m.

- Typografi-zonen: Fokus var tanker og idéudveksling. Vi fokuserede på begreber, der kan knyttes til oplevelser og erfaringer med model- og idéudvikling. Vi benyttede os af valgmuligheder i forhold til typografering af tekster og knyttede tekst og visuelle udtryk sammen.

- Lager og Dislay.
Her kunne børnene hente genbrugsmaterialer - og aflevere færdige modeller. Samtidig blev børnenes fortæller om modellerne nedskrevet.

- 'Teleporteren',
som gennem hele forløbet dokumenterede forløbet via digitale fotos, video og lydbilleder.
Børnene blev løbende udfordret af teleporter-operatøren, så børnene kunne "dokumentere" egne og andres eksperimenter og dermed levere materiale til 2D-værkstedet til videre forarbejdning.
Teleporterens optagelser blev transmitteret live i Hovedbibliotekets centrale Torv gennem alle dagene, så Hovedbibliotekets daglige brugere kunne følge med i forløbet.

Voksne i Eksperimentarium
Grafisk designer Thomas Vestergaard og arkitekt Peter Skjalm stod for idéværkstedet. Michael Bauer fra Plotpoint optog og redigerede filmen, og Louise Ø interviewede børnene til filmen. Børnebibliotekarer fra Hovedbiblioteket og medarbejdere fra Multimediehussekretariatet deltog også og nedskrev børnenes udsagn undervejs i forløbet.

Udstilling:
Lige nu – i perioden 11. til 21. september 2007 præsenteres børnenes billeder og modeller på Hovedbiblioteket i Århus.

Filmen, som Plotpoint Film Production har lavet, vises på en hel væg.
Men den kan også ses på YouTube

Eksperimentet er finansieret af Århus Kommune: Sport og Fritid, Borgerservice og Biblioteker, Multimediehuset og Hovedbiblioteket.

Podcasts, pirater og Ting 18

I dag er det "Talk like a pirate day". Inspiration til dagens passende udtryk finder man på hjemmesiden http://www.talklikeapirate.com/piratehome.html, hvor der også er flere spændende podcasts.
Men man skal jo prøve flere ting, så jeg var også omkring DR og nogle bibliotekssider. Her faldt jeg endnu engang over det fantastiske ikon-bibliotek i Charlotte, USA, hvor børne-ungdomsbiblioteket selvfølgelig har en hjemmeside, hvor "the Loft" er på YouTube og TeenSecondlife. Og der er masser af fine podcasts med forfattere og formidlere: LibraryLoft Podcast.
Jeg er stadig ikke rutineret i det med RSS, men heldigvis kunne Sidsel redde mig endnu en gang. Det tog uendelig lang tid, mens den gule markør tikkede "loading", men nu er det der; RSS til podcast fra min Google Reader. Done: Ting 18

torsdag den 30. august 2007

whiteboards til deling

Ting nr. 16 og 17: online værktøjer.
Google docs and spredsheets kendte jeg allerede.
Men Gliffy er jo fantastisk: der er alle mulige diagramtyper; flowcharts m.m.
Whiteboard kendte jeg heller ikke. Lavede et kort oplæg/notat på projektide og inviterede en projektleder til at kigge/og skrive med på http://writeboard.com/66c0e4e62e033e090

Artikel på Wiki

Done - artikel på Wiki. Det sværeste var at finde på noget at skrive om. Det blev en mikroskopisk lokalhistorisk notits om Karreforeningen Nullet i Århus.

onsdag den 29. august 2007

Wiki og Citizendium

Endelig en velkendt ting, jeg havde set før; wikipedia. Er selfølgelig lidt skeptisk: alle kender historien om hvor let det er publicere en løgnehistorie på wikipedia. Alternativet: Citizendium - citizens' compendium med kvalitetstjekket indhold lyder umiddelbart mere pålideligt. Men findes vist endnu kun i en betaversion: http://en.citizendium.org

Ting nr. 13

Og så fandt jeg også ud af at ændre rettigheder til mine billeder på flickr. Men ændrede kun på et par stykker; livet er for kort til ensformigt tasteri.

Creativecommons - cnagme svært


Ikke let. Men her er mit forsøg: et biblioteksbillede fra Flickr, publiceret af PrettyTypewriter


Rettigheder: Attribution Share-Alike 2.0

mandag den 18. juni 2007

Widgetsssssss

SSSSSådan. Ting 11: Widget. Det var ikke helt let. Kom til at tilføje en søgefunktion fra LibraryThing før jeg fandt ud at at tilføje min "Tag Cloud". Elsker det ord - der er lidt flyvende ballon-fornemmelse over det. Tag Cloud. Forsøgte også at finde ud af at tilføje min Tag cloud fra Del.icio.us. Men hvor finder man java-scriptet? Det må jeg spørge Monica om.

søndag den 17. juni 2007

Del.icio.us




Yes - jeg er tilbage på sporet af 23 ting, efter en detour omkring konferencen Elevations.





Del.icio.us - lyder som en lækker chokoladedessert med is - men er noget som sagligt som en links-ordner. Gaab. "Social booking" lyder også trendy - men hvordan hacker man de andres brugernavne, så man faktisk kan se deres bogmærker?
Hm - MonicaB har jo heldigvis afsløret sit brugernavn på 23Ting:-)
Hvis nogen virkelig skulle få lyst til at være social med mine bogmærker, er mit brugernavn "lotteduwe".

Rum for læring i fællesskaber – invitation til møde torsdag d. 28. juni kl. 8.30-10

I efteråret 2006 afsluttede jeg masteruddannelsen i biblioteks- og informationsvidenskab ved Danmarks Biblioteksskole. Masteruddannelsen består af to valgfrie moduler + et afgangsprojekt. I afgangsprojektet skal man undersøge problemstillinger fra ens daglige arbejde og man skal inddrage teori fra uddannelsen, for mit vedkommende fra de to moduler "Biblioteksledelse" og "Biblioteker og Læring".

Jeg valgte at undersøge mulighederne for at udvikle læringsmiljøer for fællesskaber. Altså hvordan folkebiblioteker kan udvikle fysiske rum, som understøtter informations-kompetence-læring i fællesskaber.

Livslang læring er et vigtigt udviklingsspor, men jeg mener, bibliotekerne har været for optaget af den enkelte borgers personlige udvikling og ikke har udnyttet mulighederne for at udvikle læringsmiljøer for grupper og fællesskaber.

Læring i grupper og fællesskaber har stor betydning – på arbejdspladser og uddannelser.
"Viden opstår, når information udveksler og kommunikeres mellem mennesker", skriver Kirsten Drotner. I læringssamfundet er viden ikke noget, der står i alfabetisk række på hylderne i et bibliotek – det opstår i kommunikationen mellem folk. Man siger også, at kvalifikationer er det vi kan hver for sig – men kompetencer er det, vi kan, når vi arbejder sammen med andre.

Hvad skal man så lære i biblioteket?
Bibliotekarer kalder det informationskompetencer, og det er meget mere end at søge information. At lære at lære – at man har behov for at søge information, kritisk vurdere, tilpasse ny viden med ens eksisterende viden, at anvende og formidle viden.
I den korte version af informationskompetencelæring kan det lyde som om, det er et meget individuelt anliggende – det med informationskompetencelæring. Men i forskningen og standarderne inden for informationskompetence anbefales det at læringen sker i samarbejde og netværk.

Fællesskaber er et vidt begreb…
Det sociale element spiller en rolle i ca. 20 % af biblioteksbesøgene. Det ved vi fra trafikundersøgelser. Folk følges ad til biblioteket eller de mødes med andre, men det er vi måske ikke særligt bevidste om, når vi indretter bibliotekerne. I mit afgangsprojekt har jeg fokuseret på "praksisfællesskaber" – grupper, hvor deltagerne kender hinanden, handler sammen og deler en fælles forståelse af, hvad de gør og hvad det betyder for deres liv".

Jeg vil gerne fortælle mere om afgangsprojektet og vise eksempler og billeder fra mit mini-idekatalog over læringsmiljøer for fællesskaber i "syv rum" for mine kollegaer på Hovedbiblioteket.
Jeg håber også, vi kan diskutere, om og hvordan vi kan udvikle læringsmiljøer for fællesskaber. Tid & sted: Torsdag d. 28. juni kl. 8.30-10 på Hovedbiblioteket, mødelokale B.
Tilmelding senest 26. juni på min mail: ldn@bib.aarhus.dk
venlig hilsen
Lotte Duwe Nielsen

fredag den 1. juni 2007

23ting: flickr og Ballonfærd


Eventyrligt og fantantisk. Jeg svæver stadig. Ballonskipper Hans Mulvad inviterede på ballontur. Rikke, Hans og jeg fløj fra Spørring til en mark et-sted-jeg-aldrig-har-været...og jeg blev døbt i øl. Men altså - det beskrives bedst med billeder. Se på flickr: http://www.flickr.com/photos/8363889@N08/

23ting: Messenger

Yes - Messenger, det går fint nu, både fra biblioteket og fra hjemmepc. Det lykkedes godt nok ikke at oprette flere profiler, men jeg har da også rigeligt med forskellige brugernavne og passwords at holde styr på allerede. Vi kommer ud i mange nyttige web2-ting, men det er jo nyt brugernavn og password hver gang. Hvem kender en webtjeneste, der kan give SØMLØS adgang til det hele?

tirsdag den 29. maj 2007

Og jeg som troede, jeg kunne klare 23ting "som en mis"

Det går altså ikke helt så let. Jeg venter lige med Google startsiden, til Monica har forsikret mig om, at det ikke er farligt og at Google ikke spiser min nuværende startside, ligesom alle de andre pac-men, der ofte hærger mine computere. Men messenger - det kan jeg da! Ha - hvor svært kan det være. Jeg har har brugt messenger dagligt, siden min datter lærte mig det. Men kan man oprette endnu en profil i samme program, så jeg både har en "privat" som kommunikerer med familier og venner med, og en biblioteksprofil specielt til 23ting? Jeg har ledt efter et faneblad "opret ny profil" - og som sædvanligt havnede jeg ude i noget, det er svært at finde tilbage fra. Min manglende geografiske stedsans gælder også i computernes verden - det er da underligt og irriterende. Men nu har jeg oprettet noget lotte-space på Windows Live space - og hvad skal jeg bruge det til?....måske var det lettere, hvis jeg faktisk biksede med de 23ting i arbejdstiden med Sidsel i nærheden til at hjælpe, hver gang det går galt!

tirsdag den 15. maj 2007

RRS

Men egentlig skulle bloggen jo også bruges til at lære 23 ting - kompetencer til "samtale-biblioteket". Men det er ikke så let som det lyder. RSS-feeds. Hm. Næsten uden at opdage hvad der skete har Google Reader indtaget min skærm. Men hvis jeg ligefrem læser Monicas brugsanvisningen 23ting-bloggen, så står der at jeg skal klikke på "atom". Og så sker det IGEN. Et eller andet "default" vil gerne lastes ned på min pc. Jeg skal bare klikke "ok". Fristende. Men Sidsel har lært mig at jeg hverken skal klikke "ok" eller tro at jeg får en gratis gave, når der er tilbud om at downloade filer, som jeg ikke forstår.
Hm. Mon der har sneget sig en virus ind på Monicas 23ting?

23ting for dyr?

De seneste dage og nætter er jeg kommet i tvivl om konceptets brugbarhed. Efter 7 års pædagogisk indsats og sokratisk dialog, hvor jeg har forsøgt at lære min kat at læse, og hvor katten (som hedder Sokrates) har forsøgt at lære mig, at bøger og aviser er til at ligge på, er jeg lidt i krise. Kræet har opdaget, at det er sjovere at fange mus.

onsdag den 9. maj 2007

Arkitekter bruger lejlighedsvis "benspænd" i ideudvikling for at forstyrre vanetænkning om rum. F.eks. Hvordan ser en bygning ud, som skal besøges af en kat, en giraf og en pony?

På sammen måde kunne bibliotekerne bruge konceptet "bibliotek for dyr", når vi vil skabe nye aktiviteter og services.
Hvordan ser læringsrum for dyr (og deres mennesker) ud? Er vi ude i agility-baner, refleksionsrum med anderledes indretning, akustik, lys og materialer?
Så er der hele formidlingen kultur med elementer af dyr: digte, litteratur, musik om dyr. Tænk på hvor mange børnebøger, der handler om dyr!
Film om dyr - både for børn og voksne: Bjørnen, Pelle Haleløs, Den sorte hingst, Silas, ....
Musik; Mad cows sing,
For slet ikke at tale om tegneserier - det er jo næsten de fleste. Men hvordan formidler vi medier om dyr - ville vi gøre det mere fantastisk, hvis vi overvejede om vi kunne scenografere og formidle indholdet i biblioteksrum - også for dyr?